OM FÖRENINGEN


Wild Capoeira Kids & Akrobatrix började som en av de äldsta Capoeira-gruppen för barn i Stockholm. Grande pequeno sou eu (stor men liten är jag) startades 2010 som ideell förening under namnet Wild Capoeira Kids av Sara Stanczak.


Som det portugiesiska namnet säger tränar medlemmar i alla åldrar, men föreningen är särskilt känd för sina inspirerande barn- och familjeklasser.

Med växande intresse bland medlemmarna för akrobatiska inslag byggdes Akrobatik-andelen i Capoeiran ut till separata klasser och utgör nuförtiden en viktig del av föreningens verksamhet. Även här tränar barn, vuxna och hela familjer tillsammans.


Föreningens aktiva verksamhet och trivsamma gemenskap, men framför allt tränaren Sara Stanczaks professionella idrottspedagogik sprider rörelseglädje bland rutinerade medlemmar och nybörjare och inspirerar även andra Capoeira-grupper i Stockholm.

OM FÖRENINGEN

TRÄNARE

Sara Stanczak


Vår tränare och grundare av Wild Capoeira Kids

och håller alla klasser i föreningen.

I botten är hon utbildad molekylärbiolog, men har lämnat detta för att få jobba med det hon älskar: Capoeira och Akrobatik. Hennes professionalitet inom idrottsundervisning har hon förvärvat genom en rad specialutbildningar.

Sara Stanczak har gått utbildningen som personlig tränare och hälsocoach samt kvalificerad instruktör för core, spinning, gympa och vattengympa. Hon har gått särskilda kurser för att kunna undervisa avancerade gymnastikövningar. 


Sara Stanczak har själv tränat gymnastik när hon var yngre men som 13 åring byttes det ut mot ridning och hon köpte en egen häst. Capoeira hittade hon 2000 och började träna varje dag. Hon har undervisat i skolor, olika gym, samt på olika evenemang runt om i Sverige och utomlands. Spridit capoerians glädje ända in i flyktinglägret i Jenin, Palestina. Hon brinner för att väcka rörelseglädje till sina studenter och bjuds in som gästlärare till Capoeira-evenemang i Europa. För Sara är Capoeira inte bara en sport, men en livsstil.


Varje år åker hon till brasilien för att träna men även jobba som volontär där hon räddar hundar och katter från gatorna i Brasilien. Det har varit en dröm sedan barnsben som äntelligen gått i uppfyllelse. Även vissa i föreningen gjorde en capoeria resa med Sara till Brasilien för några år sedan. 


Moa


Jag heter Moa och jag började med Akrobatrix efter att jag fick pröva på både Capoeira och Akrobatrix under en idrottsdag på skolan när jag gick i trean. Jag har tränat hos Sara sen den dagen.


För att hjälpa eleverna på bästa sätt och för att kunna hålla träningar så har jag gått en ledarutbildning hos RF- SISU. I kursen så ingår bland annat hur man hjälper barn med NPF diagnoser på bästa sätt och hur man planerar en träning för att den ska funka för så många som möjligt.
Det som motiverar mig till att jobba i föreningen är att få hjälpa eleverna att utvecklas, att få se både vuxna och barn lära känna sin kropp och då lära sig saker som de aldrig trodde var möjliga samt att sprida sporten till fler.