CAPOEIRA ANGOLA

Capoeira är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampkonst, med inslag av musik, sång, dans och filosofi, som utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien. Kulturens centrum är beläget i Salvador de Bahia, som en gång var Brasiliens huvudstad. Enligt sägnen utvecklades capoeira ur traditionell afrikansk kampkonst som slavarna maskerade med dans eftersom de var förbjudna att utöva och träna kampkonster.


Capoeiran är en dialog med kroppen som uttrycksmedel och målet är att spela med varandra, inte emot varandra. Med attacker och försvar och en smula akrobatik skapar man tillsammans en historia. Inom capoeiran spelar alla tillsammans – gamla med unga, nybörjare med erfarna. Det finns inga gränser!


Musik och sång är en stor del av capoeirakulturen. I baterian, som är den orkester som spelar musik under spelets gång, ingår tre berimbauer, två pandeiro, en agogo, en recoreco och en atabaque. Sången leds oftast av de som spela berimbau och sången är uppbyggd av en solosång och sedan ett svar från kören. Det är inte skönsång som är det viktiga utan att man tillsammans ger energi och glädje till rodan!


CAPOEIRA HOS OSS


I gruppen med ungdomar och vuxna tränar nybörjare och avancerade tillsammans och lär mycket utav varandra. Vi tränar olika rörelser och sekvenser som vi sedan använder i spelet. I varje klass ingår capoeirans alla tre delar – rörelse, sång och musik och du får en bra inblick i hela den afrobrasilianska kulturen.

Alla spelar utifrån sina egna förutsättningar. Det finns inga åldersbegränsningar – en av de äldsta mästarna, mestre João Grande, är över 80 år gammal. Många av eleverna i gruppen började träna i vuxen ålder efter att ha varit med och tränat med sina barn. Det är aldrig för sent att börja träna capoeira!

MINI KIDS

Hinderbana 

(2-5 ÅR)Här får de allra minsta lära sig capoeira och akrobatik  genom att leka och göra en stor hinderbana. 


Vi jobbar med grundstenarna krypa, hänga, hoppa, rulla och balansaera.

WILD KIDS

(4-6ÅR)


Här lär vi oss allt från att gå på händerna och stå på huvudet till att sjunga sånger på portugisiska. Såväl barnens koordination som musikalitet utvecklas. Klasserna bygger på lek och bus men här jobbar vi även med respekten för varandra. Vi spelar mycket två och två och lär oss att samarbeta.

Inom Wild Kids finns olika nivåer. Tänk på att alla barn utvecklas olika och vissa barn behöver längre tid på sig. Det är viktigt att man inte tar för svåra grupper för sina barn även om de ibland kan lite mera. Att bygga upp självförtroendet och ha roligt är det viktigaste, så lyssna på era barn och låt de testa sig fram om ni är osäkra på vilken grupp de ska tillhöra eller prata med Sara.

SUPER KIDS /VUXNA

(7 ÅR UPPÅT)


Super Kids, ålder 8-14 (ungdommar och vuxna får vara med på alla super kids klasser.)

Vi gör mer avancerade övningar och lägger mer fokus på musik och sång. Mycket spel två och två för att förbereda oss inför rodan. Det är hård träning med mycket inslag av akrobatik. Vi går igenom olika regler som finns inom capoeiran och lär oss om filosofin. För att ditt barn ska får ut det mesta av träningen och utvecklas rekommenderar vi att man tränar minst 2 dagar i veckan. Det blir roligare att spela när alla i gruppen är med och ger av sin energi!

Wild Kids, ålder  5-7Här kommer en liten ordlista för er som undrar vad de olika uttrycken inom Capoeira betyder!axé – musikstil och uttryck för själ, ljus, ande och bra vibrationer

capoeira [kapoéjra] – namnet på vår sport

capoerista [kapoejrísta] – kallas man för när man har 'fastnat' för sporten och räknas som seriös utövare

ginga [jinga] – grundsteget

roda [håda] – cirkeln i vilken man spelar capoeira

jogo [jågo] – spel

bateria [batería] – orkestern i en roda

berimbau [berimbao] – capoeirans viktigaste instrument

caxixi[kaschischi] – litet rasselinstrument som används tillsammans med berimbau

atabaque [atabácki] – stor trumma som används i baterian

pandeiro [pandejro] – tamburin, används i baterian

mestre [määstri] – högsta graden inom capoeira. Inom vår förening måste man ha tränat capoeira i över 20 år, undervisat capoeira i minst 10 år och vara minst 35 år gammal innan man kan uppnå denna grad. Många föreningar har liknande riktlinjer men långt ifrån alla.

rolé [holé] – snurrande golvnära undanmanöver

aú [ao] – hjulning (finns många olika varianter)

esquiva [eskíva] (lateral, da costa, frontal) [laterau, da kosta, frontau] – försvar (olika variationer)

parada de mão [paráda di mao] – handstående (olika versioner)

meia lua de frente [meja loa di frenti] –

bencão [bensáo] –

martelo [marteelo] – grundläggande sparkar

meia lua  [meja loa ] –

armada [armáda] – rundsparkar

apelido [appeliido] – det smeknamn som en capoeirautövare förr eller senare får

 

Källa: lutadavida.blogg.se